Gevaarlijke situaties in de meterkast

11-02-2016

Veel meterkasten in Nederlandse huizen staan vol met gevaarlijke stoffen en elektrische apparatuur. Dat constateren de monteurs die elektriciteitsmeters komen vervangen voor ‘slimme meters’. Brancheorganisatie Netbeheer Nederland waarschuwt voor de gevaren: “Een vonkje kan genoeg zijn om veel ellende te veroorzaken”.

Meterkast als opbergruimte

Steeds vaker blijkt de meterkast als opbergruimte gebruikt te worden. De monteurs die de huizen bezoeken zeggen regelmatig te schrikken van gevaarlijke situaties, waarbij in sommige gevallen zelfs verf en andere brandbare stoffen in de meterkast staan opgeborgen. Uit eerder onderzoek in opdracht van de brancheorganisatie bleek al dat relatief veel ongevallen met elektriciteit ontstonden in de meterkast. Toen waarschuwden de betrokkenen ook al om de meterkast niet als opbergruimte te gebruiken.

Steeds meer apparatuur

De meterkasten in de Nederlandse huishoudens raken ook steeds voller, zo constateren de monteurs. Internetmodems, wifi-routers en alarmsystemen worden vaak in de meterkast geplaatst. Dat is op zichzelf geen probleem, maar het gaat vaak mis als mensen zelf kabels gaan trekken of stopcontacten maken. “Dan worden er draden van buitenaf de kast in getrokken, die tussen de scharnieren door lopen of met kroonsteentjes aan elkaar worden gezet”, zegt Martijn Boelhouwer van Netbeheer Nederland. “De kans op kortsluiting en zelfs brand is dan veel groter dan bij een professionele installatie.”

Plaatsing slimme meters

Het vervangen van de elektriciteitsmeters is de verantwoordelijkheid van de Nederlandse netbeheerders. Inmiddels zijn er ruim 2 miljoen vervangen. Uiteindelijk moeten in 8 miljoen huizen de nieuwe meters worden geplaatst. ''De netbeheerders zijn niet verantwoordelijk voor wat er in meterkasten wordt gestopt, maar wij voelen wel onze verantwoordelijkheid om mensen erop te wijzen'', aldus de woordvoerder. Ook installateurs die aanpassingen en onderhoud plegen zouden er goed aan doen om de bewoners op de risico’s te wijzen. (Bron: Reformatorisch Dagblad)

Assen Installatietechniek gaat verder!

Assen Installatietechniek heet u van harte welkom op de vernieuwde website. 
Assen Installatietechniek is uw betrouwbare partner als het gaat om badkamers, comfort sanitair, wand- en vloertegels, verwarming en duurzame energie oplossingen.